Olio d’oliva Extra Vergine

De extra vergine olijfolie is de typische vet dressing van het mediterrane dieet en het gebruik ervan is een echte cultuur. Sinds de oudheid gebruikt door de volkeren van de Middellandse Zee, wordt het nu overal gewaardeerd en geëxporteerd als een product van uitmuntendheid over de hele wereld, omdat zijn buitengewone eigenschappen worden erkend.

Olijfolie wordt verkregen door het persen van de olijven, de vrucht van de olijfboom. Dit is een typische boom van de mediterrane zones en oorspronkelijk afkomstig uit Klein-Azië. Deze duizendjarige boom heeft zijn wortels in de Griekse mythologie, die altijd een symbool is geweest van welvaart en vrede.

Olijfolie: kenmerken en soorten
Als het om olijfolie gaat, is het noodzakelijk om onderscheid te maken tussen verschillende soorten , in feite is er een goed gedefinieerde classificatie die ons in staat stelt onderscheid te maken tussen extra vergine olijfolie, vergine olijfolie, en olie uit afvallen van olijven.

Olijfolie wordt verkregen door de olijven te persen en dit persen kan op verschillende manieren gebeuren : dit bepaalt het eindresultaat en dus het onderscheid tussen de verschillende soorten.
Extra vergine olie, olijfolie van eerste persing en olijfolie van eerste persing worden verkregen door mechanische persing van de olijven, terwijl olie uit afvallen van olijven een olie is die een raffinage heeft ondergaan zoals deze wordt verkregen met behulp van chemische processen.
Het persproces is van fundamenteel belang omdat het een belangrijke parameter bepaalt, namelijk de zuurgraad van de olie .

De zuurgraad van een olie staat voor de hoeveelheid vrije vetzuren die in de olie aanwezig is. De olie is namelijk samengesteld uit triglyceriden, moleculen gevormd door drie vetzuren die zijn samengevoegd tot een molecuul glycerol.
In aanwezigheid van een oxiderende omgeving wordt deze binding verbroken, waardoor de vetzuren vrijkomen en de olie degradeert. Hieruit volgt dat hoe lager de zuurgraad, hoe hoger de kwaliteit van de olie .
De zuurgraad van een olie komt overeen met het gewichtspercentage vrij oliezuur, het belangrijkste vetzuur dat aanwezig is in olijfolie, in vergelijking met het totale gewicht van de olie, en kan worden aangegeven in procenten of in zuurgraad.

Er zijn drie classificaties in olijfolie:

  • Extra vergine olijfolie; extra vergine olijfolie, als zodanig te definiëren, moet een zuurgraad hebben van minder dan 0,8%
  • Olijfolie van eerste persing; olijfolie van eerste persing heeft een zuurgraad van minder dan of gelijk aan 2%;
  • “Lampante”Olijfolie;  oliën met een zuurgraad hoger dan 2%, verkregen door mechanische persing, zijn de lampante oliën. Deze oliën worden echter allemaal verkregen door mechanische persing van de olijven; die verkregen door raffinage met het gebruik van oplosmiddelen verliezen de meeste van hun voedings- en organoleptische kenmerken: in dit geval hebben we het over olie uit afvallen van olijven .


De zuurgraad van een olie moet echter niet worden verward met de licht “pittige” smaak die bij het proeven kan worden gevoeld, aangezien de zuurgraad een chemische parameter is die niet kan worden waargenomen, maar alleen in het laboratorium kan worden gemeten. Die pittige smaak komt door de aanwezigheid van polyfenolen in de olie , en is meestal een positief teken van de kwaliteit ervan.
Integendeel, geraffineerde oliën, die industriële rectificatieprocessen hebben ondergaan om organoleptisch geaccepteerd te worden, zijn vaak geur- en smaakloos. Om een ​​olie van hoge kwaliteit met een lage zuurgraad te verkrijgen, is het allereerst noodzakelijk dat deze wordt gewonnen uit olijven die in geschikte omstandigheden en op geschikte gronden zijn geteeld en dat deze met de juiste methoden en met de juiste rijpheid worden geoogst en dat ze in zeer korte tijd uit de collectie geperst worden. Even belangrijk zijn de pers- en opslagprocessen . Dit is de reden waarom extra vergine olijfolie over het algemeen vrij duur is.
De beste olijfolie, vanuit voedingsoogpunt, is de extra vergine olijfolie.

Extra vergine olijfolie: calorieën en voedingswaarden
Omdat het een vet is, is extra vergine olijfolie van nature erg calorierijk. In feite levert het ongeveer 900 kcal per 100 gram op . De vetten waaruit het is samengesteld, zijn echter meestal onverzadigde vetzuren, waarvan de belangrijkste vertegenwoordiger oliezuur is, een enkelvoudig onverzadigd vetzuur dat voor 70-80% aanwezig is, gevolgd door linoleenzuur, een di-onverzadigd zuur, voor ongeveer 10% .
De verzadigde vetten vertegenwoordigen slechts ongeveer 14,5%, in de vorm van palmitinezuur en stearinezuur. Het bevat ook een goede hoeveelheid vitamine A en vooral vitamine E , twee vitamines met antioxiderende eigenschappen, evenals fenolische verbindingen. Aan deze bijzondere samenstelling ontlenen we alle voordelen van extra vierge olijfolie voor onze gezondheid.

Voedingswaarden per 100g olijfolie:
– Kcal 899
– Koolhydraten 0 g
– Vetten 99,9 gram E
– Eiwitten 0 g
– Vezels 0 g
– Water 0 g
– Ijzer 0,2 mg
– Koper 0,01 mg
– Natrium sporen
– Potassium sporen
– Magnesium sporen
– Zink sporen
– Vitamine E 21,42 mg
– Retinol-equivalent 36 mg
– Equivalent bètacaroteen 216 mg (bron bda-ieo)


Extra vergine: de gezondheidsvoordelen
De extra vergine olijfolie is een van de voedingsmiddelen die deel uitmaken van het mediterrane dieet en die de hoofdrol inneemt. Ondanks dat het een vet is, heeft het vanuit voedingsoogpunt buitengewone eigenschappen . De specifieke lipidensamenstelling van olijfolie, samen met de aanwezigheid van antioxidanten, geeft het een belangrijke rol bij de preventie van cardiovasculaire en metabole ziekten. Dit omdat het in staat is om op verschillende risicofactoren in te werken. Het kan namelijk de bloeddruk verlagen, de insulinesecretie moduleren, ontstekingen en oxidatieve stress verminderen, de bloedstolling beïnvloeden. De ‘ extra vergine olijfolie’ heeft een erkende rol bij de preventie van neurodegeneratieve ziekten en heeft gunstige effecten op de darm. Kortom, een concentraat van deugden!

Eigenschappen van de extra vergine olijfolie:

✓ Voorkomt diabetes;  Extra vergine olijfolie kan de bloedsuikerspiegel reguleren door de secretie van insuline door de pancreas te reguleren, maar ook door de gevoeligheid van cellen voor de werking van insuline zelf te reguleren [1] . Op deze manier neemt olijfolie een fundamenteel belang in de preventie van diabetes .

✓ Bestrijdt hypertensie; Talrijke wetenschappelijke studies tonen aan hoe extra vergine olijfolie een fundamentele rol kan spelen, niet alleen bij het voorkomen van hypertensie, maar ook bij het verlagen van de bloeddruk bij hypertensieve patiënten. Men denkt dat fenolverbindingen verantwoordelijk zijn voor dit effect.

✓ Contrasteert het begin van neurodegeneratieve ziekten; Nogmaals, het zijn de polyfenolen in olijfolie die de gunstige werking op de hersenen bepalen. Een dieet gebaseerd op de consumptie van olijfolie als specerij draagt ​​bij aan het verlagen van het risico op het ontwikkelen van neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson.

✓ Verbetert het lipidenprofiel; Het metabool syndroom, gekenmerkt door een combinatie van aandoeningen, zoals hypertensie, insulineresistentie , overgewicht, een veranderde lipidenstructuur, is een aandoening die u blootstelt aan een hoog risico op het ontwikkelen van ernstige hart- en vaatziekten . Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat olijfolie, naast het ingrijpen op de bovengenoemde factoren, dankzij de samenstelling in vetzuren ook in staat is om de lipidenstructuur te verbeteren door een van de belangrijke risicofactoren die kenmerkend zijn voor het metabool syndroom te elimineren.

✓Helpt tegen hoog cholesterol;  Extra vergine olijfolie is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren. 100 gram olijfolie bevat meer dan het dubbele van zonnebloemolie. Juist door de samenstelling in vetzuren is het een van de meest geschikte specerijen voor mensen met een hoog cholesterolgehalte . Extra vergine olijfolie helpt zelfs om het LDL-cholesterol (de slechte) onder controle te houden, zonder de hoeveelheid HDL-cholesterol (de goede) negatief te beïnvloeden.

✓ Gunstige effecten op de darm; Niet alleen heeft extra vergine olijfolie verzachtende en kalmerende effecten op het maagdarmkanaal dankzij de natuurlijke werking van oliezuur, maar de polyfenolen die het bevat, geven het ook ontstekingsremmende eigenschappen, vooral in het geval van aandoeningen zoals prikkelbare darm en colitis . Deze polyfenolen zouden inwerken op de moleculen van oxidatieve reacties en op inflammatoire cytokinen, waardoor ze antioxiderende effecten uitoefenen. Daarnaast heeft olijfolie een mild laxerend effect . Om het voor dit doel te gebruiken, kan het ’s morgens op een lege maag worden gedronken tot een hoeveelheid van één of twee eetlepels.

✓ Antioxidant; Gaat veroudering tegen De rol van extra vergine olijfolie bij de modulering van de processen die verband houden met cel veroudering is bekend vanwege het gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren en de verschillende bioactieve stoffen, waaronder polyfenolen, die een antioxiderende werking hebben . Het lijkt er zelfs op dat deze moleculen direct kunnen inwerken op ontstekingsreacties door selectief enkele moleculen te blokkeren die betrokken zijn bij de ontstekingsreactie, die vaak verantwoordelijk is voor cel veroudering, de oorzaak van veel inflammatoire en niet-inflammatoire ziekten.

✓Beschermt het immuunsysteem; Extra vergine heeft niet alleen een vetgehalte dat het uitstekend maakt voor de preventie van vele ziekten, maar is ook rijk aan polyfenolen en antioxidanten, die een ontstekingsremmende werking op ons lichaam uitoefenen . Het is namelijk gebleken dat olijfolie, naast het voorkomen van hart- en vaatziekten, ook een beschermende rol speelt tegen het immuunsysteem en dus bij de preventie van veel auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis en lupus erythematosus, evenals ontstekingsziekten zoals psoriasis , prikkelbare darm syndroom.

✓ Help de botten; De polyfenolen in extra vergine olijfolie, zoals ferulazuur, cafeïnezuur, coumarinezuur, kunnen de proliferatie van osteoblasten stimuleren , de cellen die de botweefselmatrix opbouwen, en zo de verschijnselen van osteoporose tegengaan en in het algemeen de verschijnselen van veroudering en botdegeneratie.

✓ Ideaal voor kinderen; Olijfolie is een onmisbaar voedingsmiddel in de kindervoeding en volgens deskundige zou het vanaf de vroegste stadia van het spenen, dat wil zeggen al rond de 6 maanden, worden ingevoerd. In feite draagt ​​extra vergine olijfolie bij aan de vorming van botten , het proces van myelinisatie van de hersenen en groei ; het is ook een uitstekende hulp voor het immuunsysteem .


Hoe olijfolie te gebruiken bij
het koken?
De beste manier om olijfolie in onze gerechten te gebruiken om het maximale uit de samenstelling te halen, is rauw , zodat het alle vitamines en antioxidanten behoudt die het rijk is. Het verdient daarom de voorkeur om voedsel op eenvoudige manieren te koken en vervolgens op smaak te brengen met olie.
Zelfs als we een bakolie voor voedsel moeten kiezen , is olijfolie absoluut de beste , omdat het een vrij hoog rookpunt heeft. We vragen ons ook vaak af of we olijfolie kunnen gebruiken om te frituren . Wanneer oliën worden blootgesteld aan hoge temperaturen, komen potentieel giftige stoffen vrij. Elke olie heeft zijn eigen temperatuurwaarde, het rookpunt genoemd, waarin oxidatie en chemische reacties beginnen plaats te vinden waarbij schadelijke verbindingen vrijkomen. Voor extra vergine olijfolie is het rookpunt vrij hoog vanwege het feit dat het veel enkelvoudig onverzadigde vetten bevat, die stabieler zijn.
Bovendien maken de antioxidanten waaraan het rijk is, het beter bestand tegen deze processen. Dit is de reden waarom olijfolie geweldig is om te frituren en de voorkeur heeft boven andere plantaardige oliën. Om ervoor te zorgen dat extra vergine olijfolie alle voedings- en organoleptische eigenschappen intact behoudt, moet deze op de juiste manier worden bewaard, dat wil zeggen;  ze moet in het donker worden bewaard, dus indien mogelijk in containers van donker glas en uit de buurt van hitte op droge plaatsen.
Hoge temperaturen kunnen de vitamines die het bevat zelfs inactiveren. Bij temperaturen onder de 12 graden kan de olie echter stollen . De gebruikte containers moeten ook na elk gebruik zorgvuldig worden gesloten om het contact met de zuurstof in de lucht , die altijd een bron van oxidatie en dus van mogelijke ranzigheid van de olie is, tot een minimum te beperken.
Ten slotte wordt aanbevolen om het binnen 12/18 maanden vanaf de productiedatum te consumeren.