Crostata Amalfitana

Crostata Amalfitana maak je met de volgende ingrediënten.

 

Ingrediënten:

  • 300 gr. bloem type 00
  • 2 eieren
  • 150 gr. koude boter
  • 150 gr. suiker
  • ½ citroenschil
  • 3 gr. fijn zout
  • 1 tl bakpoeder voor taarten

 

Voor de créme:

 

Bereidingswijze:

 

Om de crostata con amarene te bereiden, giet je in een kom  de bloem, het bakpoeder en de boter uit de koelkast in stukjes gesneden. Bewerk een paar minuten en voeg dan de suiker en zout toe.
Meng het mengsel totdat het bloemig en verkruimeld is en vervolgens breng je op smaak met de schil van een halve citroen en giet je  de eieren erbij. 

Kneed vervolgens het mengsel tot het goed en compact is. Doe het deeg op het werkoppervlak en werk licht met je handen om het deeg een vorm te geven.  Bedek het deeg in plasticfolie en laat het vervolgens 1 uur rusten in de koelkast.

Bereid ondertussen de vla voor:
Giet de eierdooiers in een pan met de suiker en meng het met een spatel. Voeg langzaam de bloem eraan toe.
Roer alles om een glad en dik mengsel te krijgen. Giet de melk erbij en breng op smaak met de citroenschil.
Wanneer het de kook heeft bereikt, giet je eerst een kleine hoeveelheid over het eimengsel, roerend met een spatel om op te lossen. Voeg het dan allemaal toe en roer alles.

Zet de pan op het vuur en verdik de room op matig vuur, voortdurend roerend, totdat deze romig en dik is.

Breng de room over in een kom  vul een andere grotere met ijsblokjes  en leg de crème erop.
Bedek het vervolgens met plasticfolie. Op deze manier zal het snel afkoelen zonder kleur en textuur te verliezen.

Eenmaal koud, laat je het 1 uur stevig in de koelkast staan.

Haal het deeg uit de koelkast en neem 2/3 van het deeg en rol uit met een deegroller bij een dikte van ongeveer 3 mm. Breng het deeg over op een taartvorm van 24 cm, bij voorkeur met verwijderbare bodem. Laat het deeg goed hechten aan de onderkant en zijkanten en verwijder je vervolgens het overtollige deeg van de rand.

Vul de taart met de room en verdeel deze gelijkmatig met een spatel. Giet de kersen af van hun inmaaksiroop en plaats ze in willekeurige volgorde op de crème.

Neem het resterende deeg en de restjes pasta terug. Rol het uit met een deegroller altijd 3 mm dik en snij het in stroken van ongeveer 1 cm breed.
Leg de stroken schuin op de taart en overlap ze om een ruitpatroon te creëren. Snij het overtollige deeg met een mes af. De decoratie is afgewerkt. Bak de taart in de oven op 180 graden gedurende 35 minuten. Als het  gaar is, haal je de taart uit de oven en laat je het  afkoelen.

Besprenkel met poedersuiker.

 

Buon apetitto!