Grigliata di seppie

Grigliata di seppie voor 4 personen

 

Ingrediënten:

  • 900 inktvis (middelgroot) 
  • 2 citroen
  • 2 takjes peterselie
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 eetlepels droge witte wijn
  • zout naar smaak

 

Maak de dressing: doe in een kleine kom 4 eetlepels witte wijn, de fijngehakte peterselie, het citroensap, het fijngehakte teentjes knoflook, eventueel een flinke snuf zout en peper. Draai goed om en smelt het zout, voeg dan 4 eetlepels EVO (Extra Vergine olijfolie) toe en keer goed om te emulgeren. Bewaar wat gehakte peterselie om op het einde te gebruiken.

Was de inktvissen van binnen en van buiten goed en snijd ze in plakjes. Snijd het onder de grote mantel en snijd het hoofd en de tentakels in kleinere stukken, waarbij het centrale podium wordt verwijderd. Open de mantel, maak hem van binnen goed schoon van wat hij kan bevatten, snijd de zijvleugels doormidden. Vouw de mantel open en maak sneden. Het doel van het snijden  is om het koken te vergemakkelijken door te voorkomen dat de stukken samentrekken onder invloed van warmte.

Bestrooi de stukjes met de saus en zet het vuur aan. Gebruik grillpan, maar je kan dit ook prima op de barbecue doen als je die hebt. Wanneer de plaat heet is en een sterke waarneembare warmte uitstraalt door de hand 10 cm boven het oppervlak te naderen, leg dan snel de stukjes inktvis erin. Wees snel. De stukjes moeten sissen als ze op het bord rusten. Bevochtig ze indien nodig opnieuw met een beetje kruiden.

Na 2, maximaal 3 minuten, onthul de stukken en draai ze snel om en om aan de andere kant te grillen. Maak ze snel nat met de resterende saus en gril ze nog 2 minuten. De kleur van het vlees verandert van aanvankelijk semi-transparant naar zeer licht ondoorzichtig wit: dit is het teken van perfect garen. Haal het meteen van de grill. Vanaf dit moment, hoe meer je grillt, hoe taaier de inktvis wordt .

Serveer je gegrilde inktvis gekruid met een goede olijfolie en citroensap, besprenkel het met meer peterselie. Het past heel goed bij een groene salade waaraan je sappige en rijpe tomaten kunt toevoegen. Het gerecht is 2 dagen houdbaar in de koelkast, in een goed gesloten bak of afgedekt met keukenfolie. Het kan alleen worden ingevroren als het met verse vis is gemaakt – dus niet ontdooid – en het is 3 maanden houdbaar in de vriezer.

Buon apetitto!!