Mostarda d’uva

Mostarda d’uva is een traditioneel Italiaans druivendessert dat wordt gemaakt door druivensap langzaam in te koken tot het een dikke, stroperige consistentie heeft. Het wordt vaak geserveerd als een zoete lekkernij of gebruikt als een smaakvolle topping voor desserts, kaasplanken of zelfs vleesgerechten. Hier is een eenvoudig recept om mostarda d’uva thuis te maken:

Ingrediënten:

 

  • 1 liter vers druivensap (bij voorkeur ongezoet)
  • 200 gram suiker
  • Optioneel: een snufje kaneel of kruidnagel voor extra smaak

 

Bereidingswijze:

 

Giet het druivensap in een grote pan en breng het aan de kook op middelhoog vuur. Zodra het sap begint te koken, voeg je de suiker toe en roer je goed totdat de suiker volledig is opgelost.

Verlaag het vuur tot een laag niveau en laat het sap zachtjes sudderen. Blijf regelmatig roeren om te voorkomen dat het aan de bodem van de pan blijft plakken. Laat het sap langzaam inkoken tot het een dikke, stroperige consistentie heeft bereikt. Dit kan ongeveer 1 tot 2 uur duren, afhankelijk van de gewenste dikte.

Als je een extra smaakdimensie wilt toevoegen, kun je op dit punt een snufje kaneel of kruidnagel toevoegen en goed roeren. Haal de pan van het vuur en laat de mostarda d’uva afkoelen tot kamertemperatuur. Giet de afgekoelde mostarda d’uva in schone, gesteriliseerde glazen potten en bewaar ze in de koelkast. Het zal verder opstijven naarmate het afkoelt.

Serveer de mostarda d’uva als een zoete lekkernij op zichzelf, als topping voor ijs, panna cotta, of als bijgerecht bij kaasplankjes.

Geniet van je zelfgemaakte mostarda d’uva!

Buon appetito!