Prosecco

Prosecco wat is dat?
Prosecco is een witte druivensoort waar Italiaanse, mouserende wijn van gemaakt wordt. Deze druivensoort is alleen te vinden ongeveer 50 km ten noorden van de stad Venetië in de regio Veneto. Vooral ten noorden van Venetië vind je de wijngebieden van het oostelijke deel van Veneto, onder andere in de heuvels rond Treviso. Hier, bij het plaatsje Valdobbiadene zijn er tal van producenten van Prosecco.

Prosecco is de zeer populaire, lichtvoetige, lichtparelende wijn van deze streek. Prosecco is van origine een druivensoort, zoals chardonnay, maar de benaming wordt vooral gebruikt om de wijnsoort aan te duiden.

 

Hoe wordt prosecco gemaakt?
Prosecco-wijn wordt gemaakt volgens een speciale methode; de methode Charmat of Martinotti. De methode houdt in dat de tweede gisting in een gesloten tank plaatsvindt, waarbij het door die gisting geproduceerde koolzuurgas oplost in de wijn. Door het veel grotere volume van de tank, zal deze gisting veel sneller verlopen dan bij bijv. champagne (dat de tweede gisting op fles kent). Dit proces geeft de prosecco-wijn zijn frisse, schuimige mousse.