Spaghetti alle vongole veraci

Voor 4 personen
Ingrediënten:
– 400 gr. s paghetti
– vongole veraci 1kg
– 1 teentje knoflook
– 1 bosje peterselie
– Extra vergine olijfolie naar smaak
– Zwarte peper naar smaak
– Zout naar smaak
– Grof zout voor de vongole naar smaak

Begin met het schoonmaken van spaghetti met kokkels.  Zorg eerst dat er geen gebroken of lege schelpen zijn, deze worden weggegooid. Klop ze vervolgens tegen de gootsteen. Deze bewerking is belangrijk om te controleren of er geen zand in zit: de gezonde tweekleppige blijven gesloten, terwijl die met zand opengaan. Plaats vervolgens de kokkels in een vergiet dat op een kom rust en spoel ze. Plaats het vergiet in een kom en voeg veel grof zout toe, je moet een soort zeewater herscheppen. Week de kokkels 2-3 uur.

Voordat je aan de kokkels begint zet je een pan met water voor het koken van de spaghetti. Zout het water met grof zeezout en op het moment dat het water kookt voeg je de spaghetti toe. Roer regelmatig zodat de spaghetti niet blijft plakken.

Intussen tijd dat de pasta kookt verhit je een beetje olie in een pan. Voeg vervolgens een teentje knoflook toe en laat, als dit gekruid is, de kokkels goed uitlekken, spoel ze af en dompel ze in de hete pan. Sluit met het deksel en kook enkele minuten op hoog vuur.

De kokkels openen met warmte, schud de pan van tijd tot tijd totdat ze volledig open zijn. Zodra ze allemaal open zijn, schakel je de vlam onmiddellijk uit, anders koken de kokkels te veel.

Giet de pasta af, maar vang een wat vocht op voor je saus.  Voeg de spaghetti toe aan je kokkels en blijf koken met een beetje vocht van je afgegoten pasta. Op deze manier kook je de pasta opnieuw. Voeg de gehakte peterselie toe als ze gaar zijn. Nog een laatste vlam en de spaghetti met kokkels zijn klaar: serveer meteen!